"Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είχες γίνει" - George Eliot

 

Με άφησε στο “Διαβάστηκε”…

chinese-woman-using-cell-phone-on-bed-royalty-free-image-597314595-1557175200

Για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, θα έλεγα η μάστιγα της εποχής… Μήπως όμως όχι μόνο για αυτούς;
Η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους και κυρίως στους νέους έχει αλλάξει πολύ στα χρόνια του internet και του Smartphone. Έχουν μάθει να μιλάνε, να εκφράζουν και να εισπράττουν συναισθήματα, αν μπορεί να γίνει αυτό, μέσα από γραπτά μηνύματα, emoticons, gif και αυτοκόλλητα…
Η φράση που ακούω περισσότερο ως «πρόβλημα», από νεαρά άτομα κυρίως, είναι: «Με άφησε στο διαβάστηκε. Τι λες να σημαίνει αυτό;»
Τι σημαίνει αλήθεια αυτό;
Μήπως σημαίνει ότι έχω κάτι άλλο να κάνω; ότι δεν ξέρω τι να απαντήσω; ότι προτιμώ να μην απαντήσω; ότι κουράστηκα ή και βαρέθηκα να γράφω; ότι το κάνω επίτηδες για να τον/την ψήσω λίγο; Ότι κοιμάμαι; ότι, ότι, ότι;
Μπορεί να σημαίνει κάτι από αυτά, κάτι άλλο ή μπορεί και να μην σημαίνει τίποτα. Ναι τίποτα. Και θα μου πεις τώρα ότι αν νοιάζεται για σένα δε γίνεται να μη σημαίνει τίποτα….
Γίνεται…. γιατί κι εσύ το έχεις κάνει και για σένα δε σήμαινε τίποτα τόσο τραγικό, φοβερό, καταστροφικό.
Είμαστε όμως τελικά έτοιμοι να μάθουμε τι σίγουρα σημαίνει το «Με άφησε στο διαβάστηκε»;
Σημαίνει ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σημαίνει ότι δε νιώθω αρκετά όμορφη, έξυπνη, ικανή, επαρκής και κατά συνέπεια άξια για να αγαπηθώ. Σημαίνει ότι ΔΕΝ αγαπάω αρκετά τον εαυτό μου και περιμένω να νιώσω από τον άλλο ότι μου αξίζει η αγάπη.
Με λίγα λόγια, όταν σε απασχολεί και ψάχνεις το τι σημαίνει για τον άλλο το ότι σε άφησε στο διαβάστηκε σημαίνει ότι σου λείπει η αυτοεκτίμηση, η αυτοπεποίθηση και η αξία σου… Σημαίνει ότι επιλέγεις ξανά και ξανά να βιώνεις απόρριψη. Να την αναζητάς και να τη φοβάσαι ταυτόχρονα. Σημαίνει ακόμα ότι έχεις εναποθέσει τη ζωή σου στο τι πιστεύει ή τι νιώθει κάποιος άλλος. Σημαίνει ότι έχεις εθιστεί στο να σκέφτεσαι αρνητικά και κυρίως αρνητικά εναντίον σου. Σημαίνει ότι θεωρείς ότι τα πάντα που κάνει ο άλλος περιστρέφονται ή εξηγούνται σε σχέση με εσένα. Ότι αν δεν ασχολείται όταν εσύ θέλεις και όπως εσύ θέλεις ο άλλος μαζί σου, δεν είσαι αρκετή… Και αυτά όλα ισχύουν βέβαια και για τα 2 φύλα…
Ποια είναι λοιπόν τελικά η απάντηση στο Τι σημαίνει το με άφησε στο διαβάστηκε?
Σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να κοιτάξεις μέσα σου, να μάθεις ποια είσαι και ποια θα ήθελες να είσαι. Να αναζητήσεις τους τρόπους που θα αγαπήσεις εσένα, θα είσαι ασφαλής με εσένα, θα σέβεσαι εσένα… τότε, να είσαι σίγουρη ότι δε θα σε αφήνει ποτέ στο διαβάστηκε….
Αυτό που είσαι, αυτό εκπέμπεις και άρα αυτό θα εισπράξεις….
Δώσε λοιπόν στον εαυτό σου αυτό που ψάχνεις από τους άλλους… Γίνε ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή σου….
Τρόποι και μέθοδοι υπάρχουν πολλοί… Διάλεξε ότι σου ταιριάζει περισσότερο και εστιάσου σε εσένα…. μη σε αφήνεις άλλο στο …ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ.

Φωτεινή Μπουνταλάκη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας