"Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είχες γίνει" - George Eliot

 

Συγχώρεση- Η μεγαλύτερη προστασία

Από την εποχή του Μωσαϊκού Νόμου, ο οποίος έλεγε «Οφθαλμόν αντί Οφθαλμού» και «Οδόντα αντί Οδόντος», η έννοια της συγχώρεσης  έχει διαστρεβλωθεί από τους ανθρώπους. Ο Μωσαϊκός Νόμος αναφερόταν στην απόδοση δικαιοσύνης, ενώ οι άνθρωποι τον μετέφρασαν σε εκδικητικότητα και ανταπόδοση του κακού.

Στη συνέχεια, ο Χριστός δίδαξε και παρότρυνε να αγαπάμε ακόμα και τους εχθρούς μας και να τους συγχωρούμε, γιατί όλοι είμαστε παιδιά του Θεού. Να δείξουμε πραότητα, υποχωρητικότητα και να αντισταθούμε στην εχθρότητα, την ανταπόδοση και την τιμωρία. Το δίδαγμα αυτό ακολούθησαν και οι Άγιοι της  Χριστιανικής Εκκλησίας. με τρανταχτό το παράδειγμα του Αγίου Διονυσίου, ο οποίος συγχώρεσε και βοήθησε μάλιστα να σωθεί, ο φονιάς του αδερφού του.

Παρόλα αυτά, όλοι εμείς τη φοβόμαστε τη συγχώρεση, γιατί και πάλι, την έχουμε διαστρεβλώσει.

Τι ΔΕΝ σημαίνει συγχώρεση

Συγχώρεση ΔΕΝ σημαίνει ότι ξεχνάω ή ότι εμπιστεύομαι ξανά τον ίδιο άνθρωπο.
Συγχώρεση ΔΕΝ σημαίνει ότι δικαιολογώ την πράξη του άλλου, ότι κρατάω αυτόν τον άνθρωπο που με πόνεσε στη ζωή μου, ότι είμαι αδύναμος ή ότι επιτρέπω να με πονέσει ξανά αυτός ο άνθρωπος.

Συγχώρεση σημαίνει…

  • Ότι κατανοώ την αδυναμία του άλλου, για να πράξει ως έπραξε
  • Ότι δικαιολογώ τον άνθρωπο όχι την πράξη
  • Ότι παύω να έχω αρνητικά συναισθήματα για κάποιον που έκανε ένα σφάλμα
  • Ότι μαθαίνω να διακρίνω ποιον και τι να εμπιστεύομαι
  • Ότι είμαι δυνατός
  • Ότι είμαι καλά
  • Ότι σταματάω ΕΓΩ να πονάω
  • Ότι συν + χωρώ, δηλαδή «δίνω χώρο» στην ελεύθερη σκέψη, ώστε να μπορέσει να χωρέσει κι άλλες απόψεις πέρα από τη δική μου.
  • Ότι δίνω περιθώρια σε δύο ή περισσότερες ερμηνείες που αφορούν το ίδιο γεγονός, απλά κατανοώντας τις, χωρίς να πρέπει να τις ενστερνιστώ.

Όσο κρατάς το θυμό και δεν συγχωρείς, εσύ πονάς. Είναι σα να έχεις αφήσει ένα μπουκαλάκι με δηλητήριο μέσα σου, που πικραίνει σταγόνα -σταγόνα την καρδιά σου σε κάθε σκέψη αυτού του ατόμου ή της κατάστασης.
Όσο δεν συγχωρείς, κρατάς τον εαυτό σου από τη δημιουργία νέων σχέσεων και απλά φλερτάρεις με τα μονοπάτια της απομόνωσης και της κατάθλιψης.

Σίγουρα θέλει χρόνο να συγχωρήσεις, ανάλογα από το ποιός και πως σε πόνεσε. Για να το κάνεις, χρειάζεται να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Όσο αναγνωρίζεις ότι και εσύ έχεις πάθη, τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να κατανοήσεις και τα πάθη των άλλων.

Έχεις όμως διερωτηθεί ποτέ ότι αυτός που ΔΕΝ συγχωρείς είναι ο εαυτός σου;
Γιατί σίγουρα είναι πιο εύκολο να φταίει ο άλλος, από το να αποδεχτείς ότι με κάποιο τρόπο ΕΣΥ επέτρεψες στον οποιοδήποτε άλλο να σε πονέσει. Μήπως λοιπόν τελικά, κρατάς το θυμό σου για κάποιον άλλο, για να «καλύψεις» ή και να κρύψεις μια δική σου αδυναμία;

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που ακόμα δε συγχωρείς, άλλαξέ το!!!
Πάρε το μάθημα και προχώρα παρακάτω. Όσο μένεις στο παρελθόν, χάνεις από το τώρα και υπονομεύεις το μέλλον σου.

Υπάρχει στο Σύμπαν ο Νόμος της Συγχώρεσης και είναι ο μόνος Νόμος που μπορούμε να «ξεγελάσουμε». Ακόμα κι αν δεν το πιστεύεις, ξεκίνα να λες από μέσα σου ξανά και ξανά, το όνομα αυτού που σε πόνεσε, προσθέτοντας στο τέλος: …σε συγχωρώ.
Μαρία, Γιώργο, Μανώλη, σε συγχωρώ.
Πες το 50, 100, 1000 φορές. Όσο χρειαστεί να «ξεγελάσεις» το Νόμο και να γίνει η αλήθεια σου και να φύγει το δηλητήριο από μέσα σου. Μόλις τα καταφέρεις, η ενέργεια, η σκέψη, η όψη αυτού του ατόμου δε θα σε επηρεάζει πια.

Τότε θα έχεις κάνει δυο πολύ μεγάλα δώρα στον εαυτό σου. Το πρώτο είναι, πως ότι κι αν συνεχίζει να κάνει, να λέει ή να σκέφτεται αυτός ο άλλος άνθρωπος, εσύ θα είσαι προστατευμένος και ανεπηρέαστος. Το δεύτερο δώρο είναι, ότι θα νιώσεις καλά με εσένα. Θα σε αγαπήσεις και θα σε εκτιμήσεις λίγο περισσότερο. Και που ξέρεις; Ίσως τελικά να νιώσεις και ευγνωμοσύνη για αυτόν τον άνθρωπο που σε πόνεσε, γιατί έκανε εσένα καλύτερο άνθρωπο.

Συγχώρεσε λοιπόν όσους σε πόνεσαν και σε πρόδωσαν όχι για εκείνους, αλλά για εσένα.

Η συγχώρεση αποτελεί το αγώνισμα και την άσκηση της αγάπης και σου αξίζει να γίνεις πρωταθλητής. Μπορείς να ξεκινήσεις και με το δικό σου όνομα μπροστά. Το αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει. Φωτεινή, σε συγχωρώ…

Φωτεινή Μπουνταλάκη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας